Esittelyssä ideakuraattori Bruno Giussani

12.02.2016

Innovaatiokuraattori Bruno Giussani, sanoo itse olevansa yhdistelmä latinalaista rentoutta ja sveitsiläistä tarkkuutta. Giussani on mielletty teknologian edelläkävijäksi, vaikka hän halusi alun perin journalistiksi. Monilla työelämän rintamilla ansioitunut sveitsinitalialainen perustikin jo vuonna 1995 kaiketi yhden maailman ensimmäisistä digitaalisista uutispalveluista. Hänet on kuitenkin valittu valittu vuoden 2015 sveitsiläiseksi talousvaikuttajien kategoriassa. Lisäksi hän sijoittuu Wiredin TOP1oo eurooppalaisen teknologiavaikuttajan joukkoon.

Juuret vuoristokylässä

Tämän merkittävän talous-, teknologia- ja tiedevaikuttajan juuret ovat italiankielisessä Sveitsissä, joka on monikielisen ja -kulttuurisen maan pienin vähemmistö sijoittuen maantieteellisesti jylhien alppivuoristomaisemien juurille. Lähtökohdat henkilökohtaiselle kasvulle olivat hyvät, mutta vaatimattomat.

”Koulussa jäi aina hännille koulun jalkapallojoukkueen valinnoissa, koska kenkäni liukuivat. Minulla ei ollut nappulakenkiä”, hän kertoo lähtökohdistaan Le Hebdo -lehden haastattelussa marraskuussa 2015.

Tänään Giussani on ideoita, tutkimusta, viihdettä ja designia yhdistelevän, voittoa tavoittelemattoman TED-järjestön Euroopan johtaja. Hän on mielenkiintoinen vaikuttaja, jonka kolumneja voi lukea New York Timesin kaltaisista julkaisuista. Lisäksi hänen lukuisista luottamustehtävistään ainutlaatuisin lienee kunnia-arvoisen Vatikaanin taide- ja teknologia neuvostojen jäsenyys.

Nomadin maine

Tämä maailmankansalainen, jota tituleerataan myös nomadiksi, viettää 200 matkapäivää vuodessa Sveitsin ulkopuolella. Hän vaikuttaa luonnollisesti ranskankielisessä Pohjois-Amerikassa sekä TEDin kotimaassa Yhdysvalloissa, vieraillen myös mitä erikoisemmissa paikoissa, kuten Amazonin intiaanien luona. Ideat eivät synny tyhjiössä, ja suhteellisuudentaju on tärkeä työssä, jossa arvioidaan muun muassa tutkimuksen relevanssia ja toisaalta vaikutuksien laajuutta. Giussani kutsuu itseään ideakuraattoriksi – miksi?

”Tehtäväni on seuloa valtavasti määrästä tietoa sekä tieteellistä tutkimustuloksista oleelliset esiin”, Giussani vastaa toimittajalle TV5 Monden haastattelussa.

Hänen johtamansa TEDin tunnuslause on ”Ideas Worth Spreading”. Jakamisen arvoisia ideoita kuulemme varmasti myös tämän Key Note Speakering avatessa UPDATE-päivän keskiviikkona 27. huhtikuuta Savoy-teatterissa klo 9. Tuolloin esityskieli on englanti ja aiheena innovaatioiden ja erityisesti tulevaisuuteen vievien, heikkojen signaalien tunnistaminen. 

www.ted.com
www.giussani.com

L’Hebdo
TV5 Monde